torstai 8. maaliskuuta 2012

Kirjojen valtakunta

Tiedän paikan, joka on täynnä jännitystä, romantiikkaa, sankareita sekä onnellisia ja onnettomia loppuja. Paikka on täynnä tietoa ja tunnetta. Se on salainen valtakunta, johon kaikilla on avaimet. Valtakunnassa haisee pehmeälle ja pölyiselle. Sillä on oma, viettelevä ulkomuotonsa, joka kuiskailee sinulle salaisuuksia kaikista asioista, jotka voisit oppia. Valtakunnan nimi on kirjasto.
Valtakuntia on ympäri maailmaa, ja lähes jokainen tämänkin tekstin lukijoista on käynyt niissä. Osa valtakunnista on sympaattisen pieniä, osa taas majesteettisen suuria. Itse istun tällä hetkellä jälkimmäisen kaltaisessa. Olen kirjojen piirittämänä vanhassa raitiovaunuhallissa. Rakennus ympärilläni on aluksi hiljaa, mutta jos kuuntelet tarkasti, voit erottaa vaimean sydämen rytmin. Kirjasto elää ja hengittää omassa suuruudessaan hiljaisesti. Hurrr. Tip tip tip... Askelten kaiku tyhjillä betonikäytävillä. Lähes aavemaisen kaunista.

Kirjojen tuoksu ja pöly leijuvat ympärilläni luvaten avata täysin uusia maailmoja. Tunne on sanoinkuvaamaton enkä usko voivani tuntea suurempaa mielenrauhaa, vaikka viettäisin vuoden meditoimassa Himalajan rinteillä. Kirjojen haju alkaa sekoittua omaan tuoksuuni ja minun käy hieman kateeksi ihmisiä, jotka saavat työskennellä täällä päivittäin. Jokainen kirja, jokainen yksityiskohta, jopa tyhjät Chiquita-laatikot nurkassa pressun ja tikkaiden rinnalla lisäävät äkkirakkauttani tähän paikkaan.

Kaltaistani wannabe-kirjailijaa liikuttaa ajatus, että jokaisen 75 000 kirjan eteen on nähty vaivaa ja vuodatettu verta, hikeä ja kyyneliä. Lopulta ne ovat päätyneet tuhansien kaltaistensa joukkoon vain rukoillakseen, että joku rohkea noukkisi ne hyllyltä ja lukisi ne. Ajatus on kovin raadollinen, mutta samalla oudon kiehtova.

Kello seinällä tuntuu hidastaneen tahtiaan. Täällä millään ei ole kiire. Kirjojen valtakunta on täysin pysähtynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi-juttuja saa mielellään kommentoida ja rakentavaa kritiikkiäkään ei pelätä! Kommentit tullaan kuitenkin ensin hyväksyttämään Turun Tyttöjen Talon työntekijällä. Tästä johtuen, kommentit tulevat näkymään viiveellä. Kiitos kommenteistasi!