keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Turun Tyttöjen Talon kävijöiden ääni kuuluviin!

16.11.2011 Turun Tyttöjen Talo järjesti Tyttöjen Talo Sydän Turku - seminaarin Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.
Seminaarin yhtenä ohjelmanumerona olivat Blogi-tiimiläisten tekemät videokysymykset. Videokysymysten aiheet ovat syksyn aikana tiimiläisten keskuudessa nousseita naiseuteen ja tyttöyteen liittyviä teemoja.
Päivän aikana seminaarivierailla oli mahdollisuus kirjoittaa vastauksia tiimiläisille. Vastaukset tullaan julkaisemaan täällä blogissa videoiden yhteydessä 23.11. mennessä Myös bloginlukioiden vastaukset ovat erittäin tervetulleita!
Blogitiimi ideoi seminaariyleisölle kolme kysymystä, joihin kaikkiin saatiin runsaasti vastauksia. Ensimmäinen kysymys, ”Miten voisi helpottaa nykynaisten elämässä olevia paineita?” yllätti seminaarivieraat suoruudellaan ja osui heti asian ytimeen. Seminaariyleisön joukosta nousi tällaisia ehdotuksia. Paksumpi teksti on lainausta seminaariyleisön vastauksista.

Eniten ehdotuksia sai puhuminen ja keskustelu, joihin liittyen ehdotettiin mm. erilaisten vertaisryhmien perustamista, tyttöjen foorumeita ja yhteisöjä naisille. Erittäin tärkeänä pidettiin sitä, että naisille ja tytöille olisi yhteisiä juttuja ja toimintoja. Tärkeänä pidettiin myös naisten kohtaamista, tukemista ja kuuntelemista ja pysähtymistä.

Seminaariyleisöstä nousi helpotuskeinona myös arjen jakaminen. On tärkeää, että naiset saavat kevennystä arkeen esim. harrastuksilla, joista saa itselle voimia ja keskittymällä itselle mieluisiin asioihin. Myös oma asenne on tärkeää, ”sanotaan paineille huis hais”, luki toisessa vastauslapussa. Tärkeänä muistutuksena seminaariyleisöstä ehdotettiin että pitää ja myös saa pyytää apua tarpeen tullen. Lisäksi ehdotuksina nousi ostopalvelut kotitöihin, lyhennetty työpäivä nuorilla naisilla ja ajanvietto omien vanhempien kanssa.

Yhtenä teemana vastauksista nousi hyväksyminen. Useat vastauksista oli lyhyitä ja ytimekkäitä, eli

 • Opetellaan epätäydellisyyden sietämistä.
 • Kun ollaan sallivampia muita kohtaan, niin omatkin paineet helpottavat.
 • Saa olla hidas ja pohdiskeleva
 • Saa kyseenalaista
 • Pitää pysähtyä itsetutkiskeluun
 • Irti ulkoisista tekijöistä ja suorittamisesta

Vahvasta itsetunnosta on hyötyä kestämään elämän tuomia paineita. Vahva itsetunto ei ole kaikille itsestäänselvyys, joten on muistettava kunnioittaa itseään, kuunnella sisintä eikä mennä muiden pillin mukaan ja löytää rohkeus olla oma itsensä ja antaa toisten olla oma itsensä.

Nykynaisten paineita voisi helpottaa myös tasa-arvon toteutumisella yhteiskunnassa, esim. naisille paremmat palkat. Pitäisi herättää yhteiskunnallista keskustelua tyttöydestä / naiseudesta, toimia mallina. Eräässä vastauksessa ehdotettiin lapsilisien maksun jatkamista 18-vuotiaaksi asti nykyisen 17 vuoden sijaan. Paineita pystyy helpottamaan myös asennemuutoksilla ja perusarvoja vaalimalla. Kodin asenteilla on myös vaikutusta nykynaisten paineisiin. Median vaikutus naiskuvaan oli monen mielestä ratkaiseva tekijä paineiden helpotuksessa ja siihen liittyen muistutettiin parissakin vastauslapussa median lukutaidon tärkeyttä.

Myös nämä asiat mainittiin vastauksissa: Koulun opetussuunnitelman tarkistaminen, neuvolan, päiväkodin ja esikoulun tärkeys paineiden helpottajana, oikean koulutuksen löytyminen, mahdollistaminen töiden saantiin ilman työkokemusta tai pitkää koulutusta, vanhempien foorumit ja luovatoiminta.

Lopuksi tärkeä neuvo, jota voi itsekin yrittää toteuttaa päivittäin kuuluu näin: ”Muistaa kiinnittää huomiota elämän pieniin asioihin ja nauttia niistä”.

2 kommenttia:

 1. Tykkään tästä blogi-jutusa,koska itsekkin joskus mietin sitä, että miten voisi helpottaa nykynaisten elämässä olevia paineita.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! Tämä on tosiaan tärkeä ja paljon keskustelua herättävä aihe nykypäivänä :)

  VastaaPoista

Blogi-juttuja saa mielellään kommentoida ja rakentavaa kritiikkiäkään ei pelätä! Kommentit tullaan kuitenkin ensin hyväksyttämään Turun Tyttöjen Talon työntekijällä. Tästä johtuen, kommentit tulevat näkymään viiveellä. Kiitos kommenteistasi!