keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Vierailu elokuvateatterin kulisseihin!


Blogi-tiimi vieraili Turun Kinopalatsissa elokuvateatterin kulisseissa ja tapasi teatteriteknikko Veskun.  Vesku esittää elokuvat ja hoitaa siihen tarvittavaa tekniikkaa. Hän on yksi harvoja Suomessa, joka pääsee käsiksi näytettäviin elokuviin myös kotikoneeltaan.

FAKTAT:

  • Turun Kinopalatsissa on 9 salia
  • Vesku on teatteriteknikko, joka vastaa elokuvien esittämisestä. Hän on ollut Kinopalatsissa 12 vuotta.
  • Kinopalatsissa on 7-8 teknikkoa.
  • Kinopalatsissa on noin 40 työntekijää yhteensä. Iso osa on opiskelijoita ja henkilöstö vaihtuu tiuhaan, mutta palkkalistoilta löytyy myös vuosia töissä olleita konkareita.
  • Finnkinon työntekijät koulutetaan työhön.
  • Hätätilassa asiakaspalvelijatkin voivat laittaa elokuvat pyörimään.
  • Finnkino on Suomen suurin elokuva-alan yritys. Sillä on valkokankaita yhtä paljon kuin muilla toimijoilla yhteenä.  Toimijat tekevät yhteistyötä keskenään.


Vierailu mursi ennakko-oletuksia elokuvien näyttämisestä. Elokuvasalien takaosassa ei olekaan erillisiä pieniä koppeja, joissa on projektori ja projektorin hoitaja, vaan elokuvaprojektorit ovat samoilla käytävillä rinnatusten. Teknikko näkee yhdeltä ruudulta kaikkien näytettävien elokuvien tilanteen. Yläkerrassa ja alakerrassa on omat tekniikkatilansa.


Vanha ja uusi elokuvaprojektori


Finnkino digitalisoitui kokonaan vuoden 2012 loppuun mennessä.  Elokuvat säilytettiin ennen isoilla keloilla, mutta nykyään ne ovat pienillä kovalevyillä. Elokuvan kopioiminen 6 tuntia. Elokuvia vaihdellaan teattereiden kesken ja niitä lähetetään postissa pienissä salkuissa. Ennen elokuvakelat maksoivat 2000 eurosta ylöspäin, ja nykyisin ne maksavat noin 200-2000 euroa.


Vanhanaikainen filmikela

Vesku kertoi katsovansa toisinaan elokuvia töissä, ja hän katselee mielellään taiteellisia draamoja. Esimerkeiksi hän mainitsi elokuvat Black Swan ja Adelen elämä.

Blogi-tiimi kysyi Veskulta myös elokuvalippujen kalliista hinnoista. Hän kertoi hintojen koostuvan juoksevista kuluista, kuten tekniikasta ja henkilöstön palkasta. Finnkino yrityksenä pyrkii myös tekemään voittoa. Elokuvanlevittäjillä ja tuotantoyhtiöillä on omat sopimuksensa, jotka varmistavat että hekin saavat oman osansa.

Blogi-tiimin kommentteja vierailusta:

”Opettavainen”
”Jännittävä!”
”Mieleen jäi vanhojen leffojen julisteet, joita teknikot keräilevät. Teknikot säilövät elokuvataiteen kulttuuriperinnettä julisteita ja laitteita varastoimalla.”
”Haluan sinne töihin!”Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi-juttuja saa mielellään kommentoida ja rakentavaa kritiikkiäkään ei pelätä! Kommentit tullaan kuitenkin ensin hyväksyttämään Turun Tyttöjen Talon työntekijällä. Tästä johtuen, kommentit tulevat näkymään viiveellä. Kiitos kommenteistasi!