maanantai 2. maaliskuuta 2015

Päiväkodin maailma

Jotkut luulevat, että päiväkodissa jokainen päivä on samanlainen, mutta voin sanoa, että ei se ole. Ruokailu- ja ulkoiluajat on joka päivä samat yleensä. Jos ulkona sataa vettä niin yleensä ei mennä ulos, mutta joskus silloinkin mennään. Tässä yksi esimerkki päivästä:

Aamupala: 800-.8.30
Aamupiiri: 8.30-9.00
Toimintahetki: 9.00-10.00
Ulkoilu: 10.00-11-00
Luonas: 11.00-12.00
Unisatu ja lepohetki: 12.00-13.00.
Hiljainen leikki. 13.00-14.00
Välipala: 14.00-14.30
Vapaata leikkiä: 14.30-15.30
Ulkoilu: 15.30-17.00

 Siinä on yksi esimmerkki ja noin suunilleen joka päiväkodissa on noi samat ainakin. Mitä itse olen ollut siellä  ja kuulut. Ulkoilut on säästä riippuen, mutta ulkoilukin tapahtuu noihin aikoihin. Toimintahetki voi olla askartelua, jumppaa, musiikkia tai jopa retki johonkin.

Yleensä päiväkodeissa on jonkin verran ryhmiä: on pienet 0-3-vuotiaat, sitten on 3-4-vuotiaat, 4-6-vuotiaat ja  eskarit, jotka on sitten kuusi vuotiaat ja menevät syksyllä kouluun. Josain päiväkodeissa on vain kolme ryhmää, mut joskus voi olla neljäkin. Se on päiväkodista kiinni. Yleensä silloin vaan 0-3 vuotiaat, 3-5 vuotiiat ja sitten 6 eli ne eskarit.. päiväkodeissa on jokaisella ryhmällä oma nimi. Esim voi olla : Karviset, Dinosaurukset tai jotain muita hassuja. Nimi, kuten vaiks jonkin eläimen nimet, mut sen päättää yleensä päiväkodin johtaja.  

No sitten jatketaan. Jokaisessa päiväkodissa on myös oma viikko-ohjelma. Voin kertoa yhden esimerkkin:

Maantai: oma- ja leikkipäivä
Tiistai: Pieniryhmätoiminta/ kädentaidot
Keskiviiko: Liikuntapäivä
Torstai: Pieniryhmätoiminta/ kädentaidot
Perjantai: Musiikkipäivä

Noikaan ei ole ihan samat,  joka päiväkodissa, mut suunilleen. Mut siis pieniryhmätoiminta voi olla, että menään pienessä porukassa jonnekin tai sitten askarrellaan jotain kivaa. Vaiks päiväkodissa on jokaisena päivä sama rytmi, niin silti päivät ei ole samanlaisia. Kaikki lapset ei ole aina paikalla tai joku lapsi voi kiukutella tai sitten se  on kiltisti, mut ei tottelle tai sitten tapahtuu jotain muuta. Joka päivä ne leikkii eri leikkeijä. Joka päivä on myös eri ruoka. Päiväkoteja on monenlaisia, mut ne ei ole samanlaisia päivä. Lapsella voi olla hyvä päivä tai sitten huono päivä, jolloin hän ei tottele ja silloin päivä voi tuntua tosi pitkältä, mut on silti ihana päivä. Jokainen päivä siellä on silti mulle rakas ja tärkeä. Joskus jopa raivostuttaa, kun joku sanoo, että päiväkodissa on tylsää koska se on aina sitä samaa, mut ei se ole niin. Jokaisella meillä on oma mielipide eikä siitä voi kiistella. Miettikää esim jotain muuta ammattia esim  opettajaa. Opettaja opettaa joka päivä, mut heilläkin on joka päivä eri tunnit ja saataa olla eri oppilaita joka päivä. Entä sitten taas sairaanhoitaja, heillä käy joka päivä eri potilaat. On monia  työpaikkoja joissa on rutiinit, mutta jokaisen päivä on erinlainen. 

Mut jos omaa työtään rakastaan, niin silloin sitä myös osaa arvostaa. Jokainen saa olla eir mieltä, mutta pitää muistaa myös, että joku toinen saataa tykkätä vaikka itse ei tykkää. Rakastan olla  lasten kanssa tosi paljon. Mun unelmatyöpaikka on päiväkoti.

Mä vähän avauduin, mut halusin valaista, niitä jotka ovat siinä uskossa, että päivät on samanlaisia. Halusin kertoa et niin ei ole ja samalla kerroin oman mielipiteen asiasta. Voit sanoa oman mielipiteesi.

Mikäs sun unelmatyöpaikka on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi-juttuja saa mielellään kommentoida ja rakentavaa kritiikkiäkään ei pelätä! Kommentit tullaan kuitenkin ensin hyväksyttämään Turun Tyttöjen Talon työntekijällä. Tästä johtuen, kommentit tulevat näkymään viiveellä. Kiitos kommenteistasi!