maanantai 22. huhtikuuta 2013

Rakkaus toi Suomeen


Pian 32 vuotta täyttävä Ianthe on muuttanut vuonna 2003 Belgiasta, Ghentistä Suomeen. Tällä hetkellä hän toimii Turun Tyttöjen talolla työharjoittelijana. 
 

Ianthe on perusluonteeltaan iloinen ja nauravainen. Hänen kiinnostuksen kohteisiinsa kuuluu kaikenlainen luova toiminta. Hänen mukaansa oikeanlaiset luovat aktiviteetit parantavat itsetuntoa ja itsetietoutta. Erityisesti sisustaminen ja design ovat hänen sydäntään lähellä. Hänestä on kiva vain haaveilla ja suunnitella erilaisia sisustusmalleja asuntoonsa. Hän seuraa myös aktiivisesti erilaisia sisustusblogeja. Tanssi on toinen Ianthen mielenkiinnonkohteista. Hän on tanssinut koko elämänsä aloittaen baletista ja jatkanut siitä modernimman puolelle. Silloin tällöin hän käy Helsingissä tanssityöpajoissa ja tanssii muulloinkin vapaa-aikanaan, kuitenkin vähemmän kuin hänellä oli tapana Belgiassa.

Belgiassa on paljon vanhoja, keskiaikaisia kaupunkeja. Siltä ajalta on säilynyt paljon taloja ja rakennuksia. Suurin osa taloista on tehty tiilestä. Omakotitaloja on paljon, vaikka liikuttaisiin kaupungin keskustan tuntumassa, ja omaa pihaa on vain muutama metri. Ihmisiä on muutenkin paljon enemmän kuin Suomessa pinta-alaa kohden. Ihmiset pitävät hyvästä, rennosta elämästä ja nautinnoista. Hänen mielestään siellä on ”kiva tunnelma” Musiikki on samantapaista kuin muuallakin. Jokunen vuosi sitten maailmanmusiikin tyylisestä musiikista tuli pieni trendi Belgiassa.


Belgiassa puhutaan kolmea kieltä; ranskaa, hollantia ja saksaa. Ihmiset asuvat kielensä mukaisella alueella, ja rajat ovat selvät. Pohjoisessa puhutaan etupäässä hollantia, etelässä ranskaa. Brysselissä puhutaan molempia. Saksaa puhutaan vain pienillä alueilla Saksan rajalla. Jokaisen kansalaisen tulee osata hollantia ja ranskaa. Ianthen äidinkieli on hollanti, joten hän on aloittanut kymmenen vuoden iässä lukemaan ranskaa. Hän oli tuolloin viidennellä luokalla, eli Belgiassa ihmiset aloittavat koulunkäynnin vuotta aikaisemmin kuin me. 

Ianthe on myöhemmin opiskellut Hollannissa kulttuuriantropologiaa, joka tutkii ihmisten elintapoja eri kulttuureissa. Tai eläintapoja, miten Ianthe asian ilmaisi :) Nyttemmin häntä kiinnostaisi opiskella sosionomiksi tai yhteisöpedagogiksi. Alun perin hänen oli tarkoitus olla Tyttöjen Talolla kieliharjoittelijana kaksi kuukautta, mutta aika on venynyt koko kevääksi, joten kiinnostusta kyllä löytyy.

Ianthe tuli Suomeen elokuussa 2003 lomalle. Hän tuli Rostock-Hanko laivalla Suomeen. Ennen laivaan astumista hän näki sateenkaaren ja ennusti siitä, että Suomen vierailusta tulisi hieno. Ensisilmäys Suomeen oli mahtava. Suomen luonto, saaristo, kivet, kalliot, rauha ja tila tekivät vaikutuksen Iantheen. Loman aikana hän kuitenkin ihastui ”eksoottiseen” suomalaiseen mieheen, ja hän muutti lopullisesti Suomeen maaliskuussa 2004. 

Tähän mennessä hän on asunut Turussa ja Kaarinassa ja on oppinut jo todella hyvin puhumaan suomea. Eroja löytyy kulttuureissa ja ihmisissä. Hänen mukaansa Belgiassa ihmiset ovat avoimempia ja päästävät nopeammin lähelleen. Puhumiserot ovat myös valtavat. Vieraille ihmisille jutellaan ja kerrotaan päivän kuulumisista. Se tuottaa Ianthelle iloa ja mukavuutta. Aluksi suomalaiset tuntuivat epäkohteliailta ja kylmiltä. Kuitenkin hän pitää suomalaisesta suorapuheisuudesta ja on jopa sitä mieltä, että Belgiassa oli aina vähän peittelyä ja asioiden salailua, vaikkei valehtelun puolelle mennäkään.

 – Molemmista kulttuureista löytyvät kuitenkin hyvät ja huonot puolet, hän sanoi ja naurahtaa lopuksi.

Ianthe vastaa "pähkinäboxi"-kysymyksiin:
Kaunein suomen kielen sana? Ihanaa
Lemppari suomalainen ruoka? Porkkanalaatikko
Parasta Suomessa? Saaristo
Mitä nimesi tarkoittaa? Pientä ja villiä orvokkia
Ranska/Hollanti/Belgia/Suomi? Hollanti



Haastattelun teki Turun Tyttöjen Talon Blogi-tiimi. Kiitos Ianthelle!!


Jos sinulle herää kysymyksiä liittyen esimerkiksi Belgiaan, kulttuurieroihin, ulkomailla asumiseen ym.. niin voit kirjoittaa kysymyksesi blogitekstin alla olevaan kommenttikenttään. Ianthe vastaa kysymyksiin parhaansa mukaan aina toukokuun loppuun asti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi-juttuja saa mielellään kommentoida ja rakentavaa kritiikkiäkään ei pelätä! Kommentit tullaan kuitenkin ensin hyväksyttämään Turun Tyttöjen Talon työntekijällä. Tästä johtuen, kommentit tulevat näkymään viiveellä. Kiitos kommenteistasi!