tiistai 22. kesäkuuta 2021

Kotinuorisotyön havainnointipäiväkirja

 

‘‘I left the home visit feeling more refreshed and my heart fuller than before…an encounter you cannot put a price on ’’


Vuonna 2017 sain Turun Kriisikeskuksen vapaaehtoistoiminnan kautta työpaikkailmoituksen Turun Tyttöjen Taloon® Varissuolla. Työkuva oli kotiin menevästä työstä maahanmuuttotaustaisten tyttöjen ja perheiden kanssa. Varissuo oli jo entuudestaan tuttu, sillä valmistuin siellä sijaitsevasta Turun Normaalikoulusta ylioppilaaksi vuonna 2009. Monikulttuurisuus sekä nuoriso- ja ennaltaehkäisevätyö ovat lähellä sydäntäni, joten ei tarvinnut kahta kertaa miettiä tartunko tilaisuuteen.

Työhakemuksessani kirjoitin, että kiinnostukseni työhön perustuu ‘‘vahvaan moraaliseen uskomukseen, että jokaisella nuorella on oikeus saada turvallinen tukiverkosto ja oppia positiivisia elämän selviytymiskeinoja’’. Halusin tukea lapsia ja nuoria aikuisia kokonaisvaltaisesti. Yli neljä vuotta kotinuorisotyötä tehtyäni on ilo huomata, miten arvoni ja tahtotilani ovat pysyneet samana.

Kotinuorisotyössä tytöt ja heidän perheensä kohdataan ainutlaatuisina ja kokonaisvaltaisina. Perheet nähdään motivoivina ja vastuullisina tekijöinä keskittymällä mahdollisuuksiin, voimavaroihin ja ratkaisuihin. Huumori ja nauraminen ovat merkittäviä tekijöitä kohtaamisessa, jota on edesauttanut erityisesti äitien hyvä huumorintaju. Keskustellessamme ollaan aidosti kiinnostuneita, kysytään paljon avoimia kysymyksiä ja nähdään perheet heidän oman elämänsä asiantuntijoina.

Kotinuorisotyö on ajan, huomion ja kunnioituksen antamista perheelle. Empatia, luottamus ja turvallisuus ovat keskeistä kotikäynneillä. Lempeä ilmapiiri mahdollistaa avautumista, dialogia, yhteisymmärrystä ja hedelmällistä keskustelua perheen kuulumisista, tarpeista, toiveista, kotimaasta, maahanmuutto kokemuksista, kiinnostuksen kohteista, kulttuureista, uskonnoista, elintavoista, terveydestä ja tulevaisuudesta.

Tyttöjen kanssa käsitellään heidän toiveitaan, tavoitteitaan, kiinnostuksen kohteita, tulevaisuuden haaveita ja hyviä ominaisuuksia, esim. kaveri- ja perhesuhteissa. Heistä huokuu äärettömän paljon pohdintoja, uteliaisuutta, kysymyksiä, viisauksia ja mielikuvaa. Huomioidaan tyttöjen potentiaaleja ja autetaan mahdollistamaan niitä keskustelemalla tytön perheen kanssa, antamalla tietoa ja tukemalla esim. maksuissa ja kyydityksissä. Esikuvista jutellaan, kun pohditaan tyttöjen omia roolimalleja ja tulevaisuuden ammatteja. Ohjaajatkin pyrkivät olemaan esikuvina toimimalla omien, Tyttöjen Talojen® ja Setlementtiliiton arvojen mukaisesti.

Tytöt yleensä näyttävät innolla heidän huoneita, omia piirustuksia, tärkeitä esineitä ja lemmikkejä. Perheetkin näyttävät avoimesti heidän asuntoaan ja jakavat kuvia ja tarinoita rupatellen. Tämä tapahtuu yleensä pöydän äärellä, joka on katettu huolella perheen kotimaisilla herkuilla. Ruoat ja juotavat on saanut nauttia myös upeista eri kulttuurien astioista. Ruokatarjoilut vieraille ja yhdessä syöminen on monelle perheelle merkityksellinen ele. Tämän takia kotikäynneille aina viedään pieni lahjapussi, joka sisältää kahvia, teetä, pullaa ja suklaata.

Kotikäynneissä on tärkeä huomioida tyttöjen ja perheen positiivisia piirteitä ja vahvuuksia. Kehutaan tyttöjä kertomalla kuinka fiksuja, osavia, kunnianhimoisia, energisiä, reippaita, ihania, mukavia, aurinkoisia ja suloisia he ovat. Äiditkin ovat vahvoja, aktiivisia, perhettä rakastavia, skarppeja, fiksuja, uteliaita, reippaita, avoimia, hymyileviä, sympaattisia ja innokkaita naisia. Jos tyttö tai äiti ovat rauhallisia, ujoja, hiljaisia tai nolostuneita heidän suomen kielen taidosta, edetään rauhalliseen tahtiin ja rohkaistaan heitä lempeästi osallistumaan keskusteluun. Monessa kotikäynneissä on ollut paljon naurua, vitsejä, yhdessäoloa ruuan äärellä, tarinoiden kuuntelua ja kuvien katselua.

Kotinuorisotyössä on tullut paljon opittua puolin ja toisin. Tasa-arvoisuus on ollut keskeistä, sillä eri mahdollisuudet ja tavoitteet mietitään perheen kanssa yhdessä. Vaikka on ollut hetkiä, joissa ohjaajana on tuntenut riittämättömyyttä, on yritetty luottaa omiin kykyihin ja intentioihin. Työni tarkoitusta on ylläpitänyt aitoa välittämistä, kiinnostusta ja myötätuntoa tyttöjä ja perheitä kohtaan. Tästä syystä lähden aina kotikäynneiltä erittäin kiitollisena ja olen toivottanut tytöille ja heidän perheelle pelkkää hyvää.

Kolmivuotisen hankkeen aikana kotikäyntejä on tehty 44 ja käyntikertoja 102. Sitä kautta on tavoitettu 53 kohderyhmän tyttöä ja 165 perheenjäsentä 14 eri maasta. Kotikäyntien jälkeen suurin osa tytöistä löysi harrastuksen ja kaikki suosittelivat toimintaa muille tytöille ja heidän perheilleen. Hankkeen kautta on vastattu myös perheiden äitien tarpeisiin tarjoamalla heille samankaltaista kotouttavaa toimintaa Tyttöjen Talolla® Varissuolla. Kotinuorisotyö sai jatkuvaa rahoitusta ja toimii nyt pysyvänä osana Tyttöjen Talon® toimintaa Varissuolla.

Kiitos kaikille ihanista yhteisistä muistoista! Aikani Tyttöjen Talolla® on päättymässä ja siirryn kohti uusia seikkailuja! Rakkaudella ja lämmöllä muistelen teitä aina 


With love, Elina

Lisätiedot:

http://turuntyttojentalo.blogspot.com/2018/11/

https://www.lskl.fi/blog/kohtaamisia-varissuolla/

https://www.mimmi.fi/toiminta-varissuo/kotinuorisotyo/

https://www.mimmi.fi/wp-content/uploads/2016/12/infografiikat_kooste1.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogi-juttuja saa mielellään kommentoida ja rakentavaa kritiikkiäkään ei pelätä! Kommentit tullaan kuitenkin ensin hyväksyttämään Turun Tyttöjen Talon työntekijällä. Tästä johtuen, kommentit tulevat näkymään viiveellä. Kiitos kommenteistasi!